kalau rasa menarik like,tiada paksaan

sapa yang sudi ikut la

Ahad, 29 Mei 2011

beza antara MANUSIA dan ORANG.

Assalamualaikum dan salam senyuman cinta kepada semua sahabat yang sudi membaca update saya kadang tak menentu ini,apa khabar sahabat sekalian,sihat?didoakan semoga sahabat berada dalam sihat disamping yang tersayang.entry kali ini tak berapa nak menarik sangat la sebab dah lama tak brainstorm almaklumla dah hbes belajaq jadi skang sedang menjadi pekebun anggur yang tak Berjaya la sangat,Alhamdulillah sepanjang tiga tahun belajar dan enam sem mencurahkan taat setia dan jitunya dalam menuntut ilmu demi menunaikan hasrat yang terpendam mak dan ayah,jauh saya merantau ke timur Malaysia,demi mencari secubit ilmu,erm kalau nak dikatakan dengan saya nih mmg secunit ilmu aja la.iyalah bumi Allah kan luas,masih banyak lagi bumi2 yang belum dijejak.keputusan peperiksaan semester akhir mmg mumtaz bagi diri saya la ,setelah bersusah payah berusaha mengharungi kepayahan.target untuk sifar C tercapai juga akhirnya,tapi hajat tak sampai untuk dapat anugerah Dean list,apapun syukur ALHAMDULILLAH,Allah dah beri yang terbaik untuk diriku.haish panjang pulek yo eden bercerita.



Dah nak masuk sebulan jugak la,duduk kat umah,rehatkan minda((”terlebih rehat”)),jadi selain menjadi surirumah sepenuh masa,masa yang terluang dipenuhi dengan melayari internet ni la.,penuhi jemputan kenduri kahwen yang agak banyak la jugak dalam musim cuti sekolah nie,then buat soduku.baca buku sikit((“ececeh bajet bagus la”))..dah tak taw nak buat apa dah baru tengok television,nak taw sebab apa TV nih jadi last choice,sebab eden takot nak tengok TV sekarang entah apa2 ceritanya haish,kalu bukak pon tengok Bola ja ((“hehe”))..then tengok berita..erm kadang tengok aja berita tue sekadar ambik tahu aja,mana taw masuk dalam interview ka soklan pasal berita2 semasa.nak dikaitkan dengan TV nie,saya rasa paling banyak sekali cerita tentang hantu,huh.!! Itu yang ceq tensen tu,x dak ka pasal citer lain yang menjana minda sedikit,((“alahai”)),sampaikan aik ceq pon dah tergolong dalam kanak2 penakut payah2.hurm sekarang kan sebenaqnya orang takot dengan hantu or takut dengan orang.mengikut istilah manusia dan orang mengikut kamus Al palasi ai de weixiao.((“jangan marah ya! Dewan bahasa dan Pustaka”))
Manusia.
Seseorang yang berfikir berdasarkan akal dan hati apabila melakukan sesuatu
Orang
Seseorang yang berfikir berdasarkan nafsu dan ikut suka hati dia saja.
Sekarang macam kejadian yang berlaku yang diluar batasan manusia,kiranya orang la tue kan.dah tak boleh diguna pakai tittle manusia tue.dan zaman sekarang kalau orang dah tak pandang pada agama yang dia pandang ada harta ke tidak?,cantik ke tidak?,naik kereta apa.?kerja apa?belajar sampai peringkat apa..ececeh come on la orang2 suma…memang la zaman sekarang perlukan duit,tp adakah duit tue boleh dibawa masuk sekali dalam liang lahad,
petikan lagu((“bila izrael datang memanggil….(..)”))…((amalan dan taqwa jadi bekalan…sejahtera bahagia pulang kesana…”))…..tudiaa lagu nasyid.
ajal datang tak kira tempat.dimana saja nyawa kita ditarik apa yang ada kt kita ni bukan milik kita.
petikan lagu ((“mana milik kita,tiada milik kita,semua yang ada ALLAH yang punya…..(..)”)).
Bagi semua yang begelar manusia ingatlah kita datang sebagai khalifah untuk memakmurkan bumi ALLAH .Dia yang punya semua nie,jangan dok sombong sendiri sangat.ayat yang kita selalu dengaq kan…
.”buatlah kebaikan cegahlah kemungkaran”…..penah kan? jangan dok kata bosan plak ..penah dok amalkan dak ayat ni..??pernahkah ampa semua cegah maksiat kt tepi2 jalan ,melambak2 sekarang,buka kata ampa saya sendiri pon malu …takut..suma ada la (( “kecewa dengan diri.”)).i2 la sifat yang ada pada orang.jadi pesan saya pada diri saya sendiri dan sahabat2 jadilah MANUSIA YA..!!!
Wallahua’lam…..jaga diri jaga iman……

Tiada ulasan:

Catat Komen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...